Zit met Pit


Zit jij al met Pit?

Meer bewegen is top, maar we zitten altijd nog een groot deel van de dag. Dat is onvermijdelijk. Daarom is er Zit met Pit!, een lesprogramma dat zich niet alleen richt op meer bewegen, maar ook aandacht besteed aan een goede zithouding.

Goed zitten als je met een beeldscherm bezig bent, Of het nu een laptop, tablet of smartphone is. Of je nu een kind, puber of volwassene bent.

Kinderen met een kantoorbaan, ze bestaan. Op een normale schooldag brengen kinderen in het basisonderwijs gemiddeld 8 uur zittend door. Dat zijn de uren thuis en op school bij elkaar opgeteld. Voor kinderen in het voortgezet onderwijs ligt dat getal nog hoger: gemiddeld meer dan 9 uur per dag. Dat is bijna 60% van de tijd dat ze wakker zijn.

Kinderfysiotherapeut Monique Uneken heeft zich verdiept en gespecialiseerd in het geven van dit lesprogramma. Voor meer informatie hierover kunt u bellen met de praktijk. Op de site www.zitmetpit.nl vind u nog meer informatie over het programma zelf.

Bewegend Leren

Hoe kan leren ook anders dan zittend achter een tafeltje? Hoe integreer je als leerkracht meer beweging in je lesdag? We leren je om de door jou gebruikte lesmethodes om te zetten in een beweegvorm. Je krijgt tips en praktische tools, direct toepasbaar in je klas! Volg deze workshop met je hele team of schrijf je individueel in op een van de locaties in het land.

In Dwingeloo op de Twingel vindt op woensdag 4 maart de Workshop Bewegend Leren plaats. Voor inschrijving ga naar:

https://www.zitmetpit.nl/workshop-bewegend-leren/workshop-bewegend-leren-individuele-inschrijving

Voorkom een scoliose

Een scoliose is een zijwaartse kromming in de wervelkolom, vrijwel altijd gepaard gaand met een draaiing ofwel een rotatie. In de meeste gevallen zien we een S-bocht. Dat betekent bijvoorbeeld onder in de rug een bocht naar links en bovenin een bocht naar rechts. Doordat aan de borstwervels de ribben aangehecht zijn, draaien die bij een scoliose mee naar achter. Dit wordt ook wel een gibbus genoemd.

Waardoor een scoliose ontstaat is niet altijd bekend. Soms is er sprake van een familiaire factor, maar in de meeste gevallen weten we de oorzaak niet. Dit noemen we een idiopathische scoliose.

Doe de buktest!

Tot 2015 werd er gescreend op scoliose door middel van het uitvoeren van de buktest tijdens de reguliere controle bij de GGD. Helaas wordt deze buktest niet meer standaard gedaan.

Wil jij weten of je kind een scoliose heeft? De buktest is simpel zelf te doen. Bekijk het filmpje en doe de test. Twijfel je? Neem dan contact op met een van onze kinderfysiotherapeuten Maaike Noeverman of Monique Uneken.

FysioPlus Diever
Verzenden via WhatsApp