Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeute, Bertine Stevens,  richt zich op mensen met problemen in het gebied van lage rug en bekken, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen, vrouwen als kinderen zijn.
De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt. De bekkenbodem zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en draagt bij aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en zijn belangrijk in het dagelijks bewegen, de toiletgang, bij seksualiteit en bij het voorkómen van rug- en bekkenpijn. Een verstoorde functie kan zich op verschillende manieren uiten. Denk aan ongewild verlies van urine en/of ontlasting of juist moeite met plassen en ontlasten. Ook kunnen klachten ontstaan als pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen. Lage rug- en bekkenpijn kunnen mede veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekkenbodemspieren. Dit kan ook leiden tot seksuele problemen.
De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van de spieren rondom het bekken en maakt soms gebruik maken van speciale apparatuur om de activiteit van de bekkenbodemspieren te meten en dit voor de patiënt inzichtelijk te maken. De bekkenfysiotherapeut geeft als het nodig is advies over toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband.

Cursus NVFB-Zwangerfit®: Bertine is tevens zwangerschapsdocent en verzorgt deze actieve, eigentijdse cursus die is opgebouwd uit actieve lessen en uit coachingslessen. Zowel de zwangere als de pas bevallen vrouw kan deelnemen aan de NVFB-Zwangerfit®. Vanaf de 16e week van de zwangerschap tot aan de bevalling wordt er getraind. Hierdoor wordt er al vroeg in de zwangerschap getraind waardoor fitheid, conditie en spierkracht op niveau blijven. Er is speciale aandacht voor houding, stabiliteit en bekkenbodemspieren. Vier weken na de geboorte kan er weer worden gestart met trainen. Dit kan tot negen maanden na de bevalling. Al naar gelang de behoefte.